Nuttige Informatie

Auto van de zaak

  • Alle kosten (behalve boetes) kunnen van de winst worden afgetrokken. Dus afschrijvingskosten van de auto, de wegenbelasting, de verzekering, de brandstofkosten en de onderhoudskosten. Ook is het mogelijk om de BTW terug te vorderen die je bij de aanschaf van de auto hebt voldaan. 

Staat er geen BTW op de factuur die je ontvangen hebt bij aanschaf van de auto? Bijvoorbeeld omdat de zogenaamde ‘marge regeling’ van toepassing is (omdat auto van een particulier is gekocht). Dan mag de BTW op de aanschaf niet worden afgetrokken. De BTW op brandstofkosten en onderhoudskosten overigens wel.

  • Lease je zakelijk een auto? Dan zijn deze leasekosten aftrekbaar.

  • Rijd je echter ook privé (meer dan 500 kilometers per kalenderjaar) met de auto van de zaak? Dan word je hiervoor wel belast door de Belastingdienst via de zogenaamde ‘bijtelling’. Het bijtellingspercentage hangt af van de hoogte van de CO2-uitstoot (milieuvriendelijkheid) van de auto en de datum waarop het kenteken is afgegeven. De percentages variëren van 0%-25%.

  • Rijd je minder dan 500 privé kilometers per kalenderjaar met de auto van de zaak? Dan is de bijtelling niet van toepassing. Voorwaarde is dan wel dat je een sluitende rittenregistratie bijhoudt. 

 
Indien je de auto van de zaak ook privé gebruikt dan moet je over het privégebruik BTW betalen. Let op: woon-werkverkeer geldt ook als privégebruik van de auto.
 
De BTW over het privégebruik bereken je zo:
 
Je houdt een rittenregistratie bij
 
BTW moet betaald worden over het werkelijke privégebruik. Om het privégebruik te bepalen moet je een sluitende rittenregistratie bijhouden. Op die manier kan je berekenen wat de verhouding is tussen het privégebruik en het zakelijk gebruik. Zie hier meer uitleg over de berekening:
 
Berekening BTW privegebruik auto met rittenregistratie
 
Je houdt geen rittenregistratie bij
 
De BTW over het privégebruik bedraagt 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en BPM.