Nuttige Informatie

Stappenplan oprichting bedrijf


1. Ondernemingsplan opstellen

Het opstellen van een ondernemingsplan draagt bij aan een goede voorbereiding. Een ondernemingsplan zet je aan tot denken. De volgende vraagstukken komen bijvoorbeeld aan de orde: Is mijn idee echt wel zo goed? Zijn mijn plannen realiseerbaar? Is er al niet te veel concurrentie? Hoe ga ik me echt onderscheiden in de markt? Is het financieel haalbaar? Wat voor invloed heeft het op mijn privéleven? En meer van dat soort vragen.
 
Overigens is een goed onderbouwd ondernemingsplan vaak nodig voor het verkrijgen van financiering.

Ben je na een goede voorbereiding overtuigd dat het starten van een bedrijf een goede optie is dan kun je verder met het opzetten van jouw bedrijf.
 

2. Rechtsvorm kiezen

Je hebt besloten een bedrijf te starten. Nu dien je een rechtsvorm te kiezen. De rechtsvorm die je kiest  heeft onder meer gevolgen voor aansprakelijkheid en belastingverplichtingen.

De populairste rechtsvorm voor freelancers/zzp-ers is de eenmanszaak.
 
Uiteraard is het niet verplicht om voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’ te kiezen. Zo kun je ook kiezen voor een andere rechtsvorm waarvan dan de BV of VOF de bekendste zijn.

 
3. Bedrijfsnaam verzinnen

Als je een eigen bedrijf wilt starten dan is een goede bedrijfsnaam zeer belangrijk. Wij adviseren je om een unieke bedrijfsnaam te kiezen. Dit om eventuele problemen te voorkomen. Je kunt via deze link checken of de naam die je in gedachte hebt nog beschikbaar is: bedrijfsnaam kiezen

Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat jouw bedrijfsnaam, uit commercieel oogpunt, goed te onthouden is voor de doelgroep.
 

4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Alle bedrijven in Nederland staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ingeschreven.  Voordat je definitief gaat starten dien je je dus ook in te schrijven.
 

5. Belastingdienst

De Kamer van Koophandel  geeft de gegevens van de inschrijving automatisch door aan de Belastingdienst. Je hoeft richting de Belastingdienst dus zelf geen actie te ondernemen. De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en BTW. Hierover krijgt je bericht van de Belastingdienst.
 

6. Aanvragen VAR

Als freelancer/zzp-er doe je er verstandig aan om een VAR-verklaring aan te vragen. De VAR is in het leven geroepen om jouw opdrachtgever duidelijkheid te geven of hij loonheffing en premies moet inhouden en betalen als jij werkzaamheden voor deze opdrachtgever uitvoert.
 

7. Diverse overige aandachtspunten

 
Verzekeringen regelen

Het is niet verplicht maar het is het aan te raden dat je een aantal verzekeringen afsluit. Een en ander is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Administratie verzorgen

Na de oprichting van je bedrijf moet je net als elke andere ondernemer in Nederland een boekhouding voeren. Heb je zelf geen cijfermatig inzicht en fiscale kennis? Denk er dan over na om dit uit te besteden aan een professional. Overigens is het ook raadzaam om een boekhouder of accountant te betrekken bij de voorbereidingen van de start van je bedrijf.

Pensioen

Je hebt recht op AOW. Het is echter aan te raden om zelf aanvullend pensioen te regelen.

Auto

Heb je een auto nodig voor je werk? Indien ja, ga je met je privé auto rijden of kies je voor een auto van de zaak?

Juridische zaken

Als ondernemer komen er ook een aantal juridische zaken bij kijken. Denk hierbij aan algemene voorwaarden, contracten, overeenkomsten et cetera. Laat hier een professional naar kijken om eventuele problemen te voorkomen.

Werkplek
 
Wat wordt jouw werkplek? Gaat je je werkzaamheden verrichten op locatie van de opdrachtgever of ga je werkruimte kopen of huren? Of kun je de werkzaamheden prima vanuit huis verrichten?
 
Bankrekening openen
 
Het is aan te raden, dat je voor je onderneming een aparte bankrekening opent. Dit om privé en zakelijk van elkaar te scheiden. Om het zogezegd zuiver te houden.
 
Huisstijl
 
Een goed middel om je te onderscheiden is een professionele huisstijl. Met een mooi logo, briefpapier en brochure kun je je echt onderscheiden in de markt.
 
Website
 
Met een goede website kun je laten zien wie je bent. Een professioneel design en goede, heldere teksten dragen bij aan een sterk imago. Let overigens wel op de vindbaarheid van de website.
 
Financiering
 
Heb je voor je bedrijf financiering nodig dan is een goed ondernemingsplan vrijwel onmisbaar. Een financieringsinstelling zal mede op basis van dit plan bepalen of je in aanmerking komt voor financiering.  Vergelijk aanbiedingen en voorwaarden van verschillende financieringsinstellingen goed met elkaar voordat je een financiering aangaat.
 
Opdrachten

Als ondernemer gaat het uiteindelijk om het binnenhalen van opdrachten. Netwerkborrels, adverteren, mond op mond reclame, gebruik maken van marktplaatsen, inzet van social media zijn vormen van acquisitie die hierbij kunnen helpen.

Overig

Stem de voorbereidingen die u treft af op uw persoonlijke situatie. Wellicht heeft u bijvoorbeeld wel een vergunning nodig voor de werkzaamheden die u verricht. Belangrijk is dat u een aantal professionals om u heen verzamelt die u kunnen helpen met zaken die buiten uw vakgebied liggen. Samenwerking is belangrijk als ondernemer.